Miłośnicy kuchni regionalnej, uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych mogli pod okiem krakowskiego szefa kuchni poznać techniki przyrządzania potraw z jagnięciny. Prowadzący zajęcia rozpoczął od prezentacji, a następnie przyrządził wspólnie z uczestnikami projektu przystawkę z pstrąga ojcowskiego. Kolejnym elementem warsztatów było przygotowanie dania z jagnięciny.
Wspaniały zapach i estetyka podania potraw z jagnięciny oraz ich niepowtarzalny smak mają skłonić przyszłych kucharzy i szefów kuchni do przyrządzania potraw z naszego rodzimego produktu.
Warsztaty oraz pokaz gotowania są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”. Inicjatywa ta ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.
Wkrótce relacja z warsztatów z przyrządzania zatorskiego karpia! (inf. i foto malopolska.pl)