Kolorowe kartki zapisane tradycyjnymi przepisami – zaskoczą sympatyków Doliny Karpia – zarówno wielbicieli jadłospisów rybnych, jak i bezrybnych. Karp zatorski – utytułowany i królewski skarb Doliny Karpia – pozostawił tym razem sporo miejsca innym produktom i smakom.
Jest to pierwsza książka kucharska, która powstała na bazie markowych produktów z Doliny Karpia za sprawą wybitnych znawców tradycyjnej kuchni – Pań i Panów zrzeszonych w kołach gospodyń wiejskich. Przedstawia ponad 100 przepisów tradycyjnej kuchni, przygotowanych z udziałem wysokiej jakości produktów wyróżnionych znakiem marki lokalnej Dolina Karpia, m.in. wędzonego karpia, ziarna orkiszu, mąki orkiszowej, miodu rzepakowego, krówki zatorskiej. Nie tylko przepisy, ale i produkty użyte do przygotowania potraw, są ściśle związane z regionem. Wprowadzane na rynek w rytm harmonii oczekiwań klientów, poszanowania natury i w kooperacji z innymi lokalnymi produktami są istotą działania marki lokalnej Dolina Karpia.
Potrawy zostały przypisane do sześciu działów: piekarnia Doliny Karpia, przystawki, zupy, dania główne, desery i nalewki. Wszystko po to, by spełniać zachcianki i marzenia smakoszy Doliny Karpia. Możecie podawać potrawy z tej książki o każdej porze dnia i nocy, na złoconej lub zwyczajnej zastawie. Wolno Wam jeść je na dębowym stole i na łonie natury! Wolno Wam biesiadować w dużych i małych grupach! Wolno zjadać wszystko co przygotujecie lub oddać trochę przyjacielowi czy anonimowej osobie w jadłodzielni! W każdym razie macie pewność, że surowce – markowe produkty lokalne z Doliny Karpia, których użyliście do przygotowania potraw decydują nie tylko o ich jakości i smaku. Są gwarantem zdrowia i dobrostanu wszystkich tych, dla których gotujemy. Gotując z markowych surowców z Doliny Karpia zasługujecie na miano współtwórców markowych produktów i smaków Doliny Karpia!
Olga Gałek
Kreatorka produktów lokalnych
Kulinarium Marki Dolina Karpia – do pobrania >>>TUTAJ<<<