W niedzielę, oprócz dożynek, obchodziliśmy też Święto Miasta.

W tym roku, podobnie jak w 2020 nie odbyło się Święto Karpia. Nie pozwoliła na to pandemia. To dlatego na zatorskim Rynku w niedzielę (22 sierpnia) zebrał się spory tłum!

Najlepsza orkiestra dęta w Małopolsce, czyli Zatorska Orkiestra Dęta rozpoczęła tegoroczne obchody Święta Miasta - zatorskie tradycje.

22 sierpnia bawiliśmy się na Rynku w Zatorze. Koncert działającej przy Regionalnym Ośrodku Kultury Orkiestry był próbą generalną przed zbliżającym się występem w Krynicy podczas finału Festiwalu Smak Małopolski. Zatorski Rynek zapełnił się stęsknionym za plenerowymi imprezami mieszkańcami i gośćmi z różnych stron. Organizatorzy przygotowali słowiański jarmark z pokazem walki, kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników raczyli nas co chwila smakołykami z karpia. Były śródziemnomorska zupa z karpia z dodatkiem kaparów i oliwek, karp w sosie porowo - bryndzowym oraz karp w sosie czosnkowo-bazyliowym z winogronami. Na straganach z rękodziełem kupić można było lokalne cudeńka. Działał także stragan św. Rocha - patrona naszej gminy oraz oblężony stragan zabaw dla najmłodszych. Najmłodsi widzowie obejrzeli spektakl "Pałacowe historie" w wykonaniu teatru Yapa. Po krótkim recitalu Małgorzaty Szybisty na scenie zaprezentowali się uczestnicy CampROKZator - półkolonii organizowanej przez ROK. Na zakończenie wystąpił zespół Lachersi.

Operacja realizowana była ze środków programu operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.

Zdjęcia z imprezy znajdziecie >>>TUTAJ<<<