Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego 9 grudnia w Zatorze na warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Wielozawodowym Zespole Szkół im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Zatorze, nie mogło zabraknąć Karpia zatorskiego. Uczestnicy warsztatów przyrządzali karpia w różnych odsłonach pod okiem wspaniałego szefa kuchni.

Karp zatorski jest jednym z 15 małopolskich produktów potocznie określanych mianem „produkty regionalne”, wpisanym w 2011 roku do unijnego rejestru Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Uczestników warsztatów - uczniów klas gastronomicznych w ich kulinarnej przygodzie wpierała Iwona Gibas z zarządu województwa oraz Mariusz Makuch, burmistrz Zatora.

Warsztaty oraz pokaz są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”.

Projekt ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska. (inf. malopolska.pl)