Karp zatorski jest jednym z 15 małopolskich produktów potocznie określanych mianem „produkty regionalne”, wpisanym w 2011 roku do unijnego rejestru Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Uczestników warsztatów - uczniów klas gastronomicznych w ich kulinarnej przygodzie wpierała Iwona Gibas z zarządu województwa oraz Mariusz Makuch, burmistrz Zatora.
Warsztaty oraz pokaz są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”.
Projekt ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska. (inf. malopolska.pl)